Gode råd
Ofte stillede spørgsmål om behandlinger
Vi har her listet nogle af de spørgsmål, som man som patient kan have i forbindelse med behandlinger. Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at sende os en besked ved at klikke på kontakt i menuen.
Listen vil løbende blive udbygget, så kig ind igen senere.
Den første tand - hvad gør jeg?
Kigger man ind i munden på de små, kan man på det sted hvor tanden bryder frem se, at gummen er rød og irriteret.
Nogle læger mener, at det skyldes en lokal betændelsestilstand, og det kan naturligvis forklare symptomerne.
Andre har ment, at bakterier fra mundhulen kan trænge ind gennem den lille frembrudsåbning og kan være medvirkende til barnets symptomer, specielt feberen.
Behandling med medicin:
Har barnet stort besvær med ondt for tænder, kan man med fordel give det lidt paracetamol, eksempelvis Panodil Junior som mikstur.
Panodil Junior, der er et smertestillende lægemiddel, indeholder 24mg paracetamol/ml. Dosis til barnet er 50mg/kg i døgnet og kan fordels på tre-fire doser.
Vejer barnet 10 kg, må det altså få i alt 500mg paracetamol pr. døgn, hvilket giver 125 mg over fire gange, hvilket svarer til ca. 5 ml mikstur pr. gang.
Miksturen kan blandes i vand eller mælk i sutteflasken. Paracetamol vil hjælpe på ubehaget, sænke en eventuel feber og berolige barnet. Er du i tvivl om noget i forbindelse med behandling – spørg sundhedsplejersken, din læge eller tandlægen.
Mit barn har slået tanden (ud) - hvad gør jeg?
Hvis en blivende tand er slået ud, skal den enten sættes op igen, efter at du har skyllet den forsigtigt, eller opbevares i fysiologisk saltvand (kan købes på apoteket) eller i mælk.
Herefter skal tandlægen kontaktes med det samme.
Hvis tanden blot er løs, skal barnet også til tandlæge, men ikke nødvendigvis med det samme. Tandlægen kan eventuelt skubbe tanden på plads.
Mælketænder skiftes ud med blivende tænder, og det gør derfor ikke så meget, hvis en mælketand beskadiges.
Søg dog alligevel tandlæge i løbet af et par dagefor at få kontrolleret, at de underliggende tænder ikke har taget skade.
Kan jeg få hvidere tænder?
Ja, man kan godt få hvidere tænder.
Behandlingen hedder tandblegning, og er en smertefri behandling, vi ofte udfører.
Den gør dine tænder hvidere, og virkningen holder sig i ca. 18 måneder.
Tandbylder - hvad gør jeg?
Får du en tandbyld, kan du starte med at tage almindelige smertestillende midler for midlertidigt at dæmpe smerten.
Har man en tandbyld, bør man bør snarest muligt søge tandlæge. Først og fremmest for at få fjernet årsagen til tandbylden og dermed slippe for smerten, men også fordi infektionen fra en ubehandlet tandbyld kan brede sig til andre dele af munden og kroppen.
Går der hul på tandbylden, forsvinder smerten ofte umiddelbart, men søg alligevel tandlæge – årsagen til tandbylden er nemlig ikke forsvundet.
Jeg vil gerne skifte tandlæge - hvad gør jeg?
Modsat hos lægerne kan man, hvis man ønsker det, frit skifte tandlæge.
Man skal blot henvende sig til den nye tandlæge og bede om at blive patient hos vedkommende.
Den nye tandlæge sørger herefter for at journalmateriale og røntgenbilleder følger patienten.
Jeg har tandlægeskræk - hvad gør jeg?
Hvordan takler tandlægen min tandlægeskræk?
Langt flere, end man aner, har i varierende grad tandlægeskræk. Her er det vigtigt, at man tager en snak om problemet, og det er vigtigt
at vide, at man bliver taget alvorligt.
Stort set al tandlægebehandling kan udføres smertefrit ved at bruge bedøvelsesmidlerne omhyggeligt.
Ved på forhånd at indgå aftaler med sin tandlæge om f.eks. hyppigheden og længden af pauser undervejs, hvor lang tid man vil behandles af gangen, samt hvor meget information man ønsker, er man ligesom “medbestemmende” i behandlingen.
At have muligheden for at høre musik undervejs, kan også nedtone nogle af de ubehagelige lyde og gøre det hele mere afslappende. I enkelte tilfælde er det også muligt at få noget beroligende medicin ordineret hos lægen før tandlægebesøget.
Dækker ulykkesforsikringen min tandskade?
Vil ulykkesforsikringen dække min tandskade?
Hvis skaden er sket som en “pludselig, udefra kommende hændelse, som er udenfor skadeslidtes kontrol”, dækkes skaden oftest.
Dog er der ofte et fradrag i erstatningen, hvis tanden i forvejen var i dårlig stand. Skyldes skaden en simpel tyggeskade, er det meget få forsikringer, der dækker skaden.
Efter at du som skadeslidt har anmeldt skaden til forsikringsselskabet, udfylder tandlægen, efter en undersøgelse af skaden, en særlig skadesanmeldelse, som returneres til forsikringsselskabet.